Ako imate bilo kakva pitanja. Pozovite nas. 064 881 80 26

office@logopedika.com

21 фебруар 2017

Comments

0
 фебруар 21, 2017
 0

                      Logopedski tretman kod osoba koje su obolele od demencije

Demencija je termin koji označava gubitak pamćenja i drugih intelektualnih sposobnosti koje utiču na svakodnevni život obolelog. Opasnost obolevanja od demencije raste sa starosnom dobi, a poznato je da se neki oblici javljaju već u srednjim godinama.

Novija istraživanja pokazuju da govorno-jezička terapija putem interneta može pomoći osobama sa demencijom da značajno poboljšaju svoju sposobnost prisećanja reči i pojmova iz vokabulara.
Stručnjaci ističu da osobe obolele od Alchajmerove demencije ili primarne progresivne afazije često imaju propratne jezičke poremećaje. Problemi sa upotrebom jezika se najčešće ispoljavaju kao nemogućnost spontanog imenovanja.
Afazija koja se javlja kod osoba sa demencijom često ostaje netretirana i zanemarena jer je većina logopeda obučena da pomogne osobama nakon moždanog udara, ali ne i osobama koje su obolele od demencije.
Naučnici sa Nortvestern univerziteta zatvaraju taj jaz razvojem novog programa „Most komunikacije“, u kom specijalno obučeni govorno-jezički tarapeuti nude personalizovanu terapiju putem interneta  osobama sa demencijom i govorno-jezičkim poremećajima.


Nova studija pokazuje  značajno poboljšanje imenovanja kod pacijenata nakon dvomesečne terapije, i ta poboljšanja su se održala i nakon šest meseci  od započete terapije.
Glavni autor studije Emili Rogalski je izjavila: „Ova poboljšanja su naročito uzbudljiva zato što smo kod neurodegenerativnih bolesti očekivali pad, ali je kod pacijenata zabeležen napredak“.

„Postoji zabluda da logopedi ne mogu pomoći osobama obolelim od demencije, ali, u stvari, oni poseduju mnoge alate koji mogu biti od pomoći“, izjavila je Rogalski. Osobe sa demencijom su i dalje u mogućnosti da uče. „Ovo nije lek, ali možemo da usporimo progresiju i maksimalno osnažimo preostale sposobnosti i kapacitete obolele osobe. Tako da one mogu kompenzovati već nastale deficite u što dužem vremenskom periodu“,  istakla je Rogalski.
Program počinje individualnom evaluacijom kako bi se utvrdili izazovi i prednosti svake osobe.
Programom je obuhvaćeno osam tretmana koje vode specijalizovani logopedi preko zaštićene platforme za video razgovore. Na ovaj način efikasna terapija putem interneta postaje dostupna svima.

„Nije važno gde pacijent ili logoped žive. Može se dobiti isti kvalitet terapije bilo gde u svetu“, istakla je Rogalski.  Studijom su bile obuhvaćene lako i umereno dementne osobe iz 22 države, kao i njihovi staratelji . Staratelj, obično supružnik ili član porodice aktivno učestvuje u tretmanu. Bilo da je u pitanju bračni partner, ili roditelj deteta,  staratelj može naučiti efikasne komunikacijske strategije.
Povratne informacije o programu „Most komunikacije“ bile su izrazito pozitivne, kako navode autori ove studije. Mnogi su izjavili kako su osećali da nemaju nikakvu kontrolu nad njihovom bolešću, a tokom terapije su povratili osnaženost i motivaciju. Smatrali su da se mogu više participirati u svakodnevnim životnim aktivnostima uprkos svojoj bolesti.
„Ukoliko ste strastveni igrač golfa i želite da razgovarate sa svojim prijateljima o golfu postaje frustrirajuće da kao ekspert niste više u mogućnosti da koristite reči koje su iz te oblasti zbog primarne bolesti“, izjavila je Rogalski.

Terapeutske kartice i strategije u ovom programu su dizajnirane da pomognu osobama da povrate ključne reči i osnaže svakodnevni život. Cilj je da se pomogne osobama da se uključe u smislene razgovore i aktivnosti.  Osobe sa demencijom zaboravljaju reči, zamenjuju ih neadekvatnim ili nerazumljivim, stoga izbegavaju javljanje na telefon ili se ne osećaju prijatno kada je potrebno da samostalno zakažu pregled kod lekara.  Tokom ovog programa je moguće kreirati skripte koje će pacijenti obnavljati i vremenom postajati sigurniji i relaksiraniji u svakodnevnim razgovorima.

Program je nastao usled potrebe za logopedskim tretmanom pacijenata iz udaljenih i nepristupačnih lokacija. Rezultati programa „Most komunikacije“ i nove naučne studije objavljeni su u časopisu „Alzheimer’s & Dementia: Translational Research & Clinical Interventions“. http://www.trci.alzdem.com/article/S2352-8737(16)30035-X/abstract

Source: Northwestern/EurekAlert
Vaš Logopedika tim

Оставите одговор